Wat u eerst moet weten

 • De snorfiets moet op naam van iemand staan.
 • U kunt zelf de snorfiets aanpassen of u laat dat doen bij een erkend bedrijf. U kunt voor de ombouw niet terecht bij een RDW-keuringsstation. Heeft u vragen over de ombouw? Vraag een dealer.
 • U kunt via de knop RDW-kentekencheck zien of u uw snorfiets kunt laten keuren bij een RDW-erkend bedrijf. U voert het kenteken in. Ziet u een ‘ja’ onder “Snelheidswijziging snorfiets door erkenninghouder mogelijk?” Dan kunt u  terecht bij een RDW-erkend bedrijf. Staat er ‘nee’? Dan kunt u naar een RDW-keuringsstation.
 • De snorfiets mag geen zogenoemde ‘belemmerende status’ hebben, zoals bijvoorbeeld een rijverbod (WOK) of gestolen. Ook dit kunt u opzoeken via de RDW-kentekencheck.
 • De snorfiets moet voldoen aan de permanente eisen (zie hoofdstuk 5 van de Regeling voertuigen). Ook nadat de snorfiets is aangepast naar een brommer.

Zo werkt keuren bij een erkend bedrijf:

Vanaf 3 januari 2023 vindt u RDW-erkende bedrijven die de ombouw van snorfietsen naar bromfietsen kunnen keuren via onze locatiewijzer.

 1. Vraag het RDW-erkend bedrijf het volgende:
  • of het bedrijf de RDW-erkenning heeft om uw snorfiets officieel goed te keuren als bromfiets.
  • of uw snorfiets geschikt is voor deze keuring. U kunt dit zelf ook nakijken via de RDW-kentekencheck.
  • wat de kosten zijn voor de ombouwkeuring.
 2. Heeft het bedrijf de erkenning Goedkeuring Wijziging Constructie (GWC) keuren van snor- naar bromfiets en is uw snorfiets geschikt voor de ombouwkeuring? Dan kunt u uw snorfiets door het bedrijf laten keuren. Neem ook het kentekenbewijs mee.  
 3. Tijdens de keuring controleert het bedrijf onder andere de maximumsnelheid en het geluidsniveau.
 4. U betaalt de kosten voor de keuring. Het RDW-erkend bedrijf bepaalt zelf de kosten
 5. Keurt het bedrijf uw voertuig goed? Dan geeft hij dat aan ons door. U mag na de keuring niet meer rijden (alleen de kortste route naar huis) totdat de gele kentekenplaat op de bromfiets zit. Wij sturen u binnen 5 werkdagen een nieuw kentekenbewijs. U ontvangt geen nieuwe tenaamstellingscode. De tenaamstellingscode die u heeft, blijft geldig. Heeft u nog een papieren kentekenbewijs? Dan sturen wij u een werkdag later wel een brief met de volledige tenaamstellingscode
 6. U wisselt uw blauwe kentekenplaat om voor een gele kentekenplaat. Deze koopt u bij een door de RDW erkende kentekenplaatfabrikant. Neem de blauwe kentekenplaat en het nieuwe kentekenbewijs mee. U vindt een erkende kentekenplaatfabrikant met de RDW-locatiewijzer
 7. Bij een bromfiets horen andere verplichtingen dan bij een snorfiets. Zie ‘Verplichtingen bij 2-wielers’.

Verplichtingen bij Twee-wiellers

Verzekering

Het is verstandig contact op te nemen met uw verzekeringsmaatschappij. De ombouw kan gevolgen hebben voor de verzekering. 

Helm

Op de website van de Rijksoverheid vindt u meer informatie over goedgekeurde helmen. 

SnelheidHelm nodig
Fiets met trapondersteuningNee
Snorfiets (max 25 km p/u)Vanaf 1 januari 2023
Bromfiets (max 45 km p/u)Ja

Rijbewijs

SnelheidRijbewijs nodig
Fiets met trapondersteuningNee
Snorfiets (max 25 km p/u)Ja, bromfietsrijbewijs of autorijbewijs
Bromfiets (max 45 km p/u)Ja, bromfietsrijbewijs of autorijbewijs

Kentekenplaat

SnelheidKentekenplaat
Fiets met trapondersteuningNee
Snorfiets (max 25 km p/u)Blauw met witte tekens
Bromfiets (max 45 km p/u)Geel met zwarte tekens